Mutlu İnsanların Ortak Özellikleri
Herkes mutlu olmak ister.
Bu yüzden son yıllarda mutluluğun formülü bilimsel açıdan da dikkat çeken bir konu haline geldi. Yapılan araştırmalara göre mutlu insanların sahip oldukları bir takım ortak özellikler var. Gelin bu özellikleri beraber inceleyelim.
Manevi bağlar
Birçok araştırma maneviyata ve dini ritüellere yer vermenin mutlulukla ilişkisini ortaya koymuştur. Maneviyat, kişinin hayata kendini aşan bir amaca hizmet etme anlayışıyla yaklaşmasıdır. Seligman; anlam duygusu barındıran bir hayatın daha derin bir mutluluk yaşattığını vurgulamıştır.
Anı yaşamak
Mutsuz insanlar geçmişte yaşadıklarına takılıp gelecek hakkındaki kaygılarıyla zaman harcarken, mutlu insanlar içinde bulundukları anın tadını çıkarmakla meşguldürler. İçinde bulundukları anın değerini bilirler ve o anı mümkün olabildiğince kendi mutlulukları doğrultusunda dolu dolu yaşamaya çalışırlar.
Arkadaşlar
Çevrelerinde sürekli etkileşimde bulunduğu insanlarla kurdukları iletişim de mutluluk verebilir ama en yakın dostlarıyla geçirdikleri zamanlardan daha büyük keyif alırlar.
Eğlenmek
İnsanlar paralarını bir şeyler için harcamaktan ziyade deneyimler üzerine harcıyorsa daha mutlu olma eğilimindedirler. Araştırmacılar, deneyimlerin yaşanmasına yardımcı olan şeylerin (örneğin kaya tırmanma ayakkabıları veya okumak için yeni bir kitap) satın alınmasının da mutluluğu artırabileceğini keşfetti.
Uyku
Kaliteli ve iyi uyuyan insanlar daha iyi hissederler. Üstelik düzenli uykunun kilo kaybı sürecindeki olumlu etkileri de biliniyor. Araştırmalar düzensiz uykunun özellikle bel çevresinde yağlanmaya sebep olabileceğini söylüyor. Fiziksel ve ruhsal olarak daha mutlu olabilmek için günde 8 saat uyumanız gerekiyor.
Boş vermek
Burada boş vermek tanımını sorumsuzluk ile karıştırmamak gerekiyor. Sizin sorumluluğunuzda olmayan davranışları, tepkileri, davranışları, iğneleyici sözleri hemen üzerinize almamak demek. Bunun yerine, “Bir dakika, bu benimle ilgili değil, umursamamalıyım ” diyebilmek; rahatsız olmamak, etkilerinden korunmak, onları taşımamak diye de düşünebilirsiniz.
Kabul etmek
Baş etme yollarından biri de hata yapmamış gibi yapmak… Ancak bu, mizah kadar işlevsel bir yol değil. Hatta ilişkileri kopma noktasına getirebilen, karşı tarafta olumsuz duygular uyandırabilen bir yöntem. Kişi bunu niye yapıyor? Anlaşılan o ki anne-babadan ya da bakım verenlerden hata yapmanın kabul edilemez olduğunu öğrenmiş ve kendi hatalarını da kabul edemiyor. Oysa hata yaparsanız en kötü ne olur? Bunun üzerine çalışıldığında kişi, ‘Ben de insanım aslında’ demeye, kendine gülmeye, hata saklama çabalarını itiraf etmeye başlıyor. Hatasını sahipleniyor, onun yabancı değil, bir bütünün parçası olduğunu kabul ediyor.
Bir önceki yazımız olan Soğuk Havalarda Evden Çıkmak İstemeyenler İçin Yapılacak Aktiviteler başlıklı makalemizde kitap okumak, oyun oynamak ve soğuk havalar hakkında bilgiler verilmektedir.